» » » Seniors Without Borders
 • kenburns6
 • kenburns6
 • kenburns6
 • kenburns6
 • kenburns6
 • kenburns6
 • kenburns6
 • kenburns6
 • kenburns6
 • kenburns6

Bliv aktiv i SuG

Er du interesseret i at bidrage, så meld dig ind i SuG. Din indsats gør en forskel!

415 Sama

Baggrund

SamaGaun er en lille fattig landsby i 3.500 m højde i Himalaya bjergene i Nepal.  Landsbyen ligger mellem verdens ottende højeste bjerg Manaslu og Tibet med ca. 5 km i fugleflugt linje til grænsen til Tibet. Landsbyen ligger så isoleret at det tager 5-6 dages vandring fra den nærmeste bus op til byen. 
Der er ca. 2.100 indbyggere fordelt på 225 familier, hvoraf ca. 55% er børn. I byen er en skole med 5 klassetrin. 
Landsbyens beboere lever grundlæggende af en naturalie økonomi med kvæghold og landbrug, hvor der hovedsageligt dyrkes kartofler og lidt byg. Der findes tehuse (simpelt overnatningssted) i landsbyen som drives af folk fra lavereliggende egne. Det er derfor oplagt at uddanne landsbybeboerne til jobs i tehusene samt til jobs der kan supporte dem.  
 
Projekter
Vi har aftalt med landsbyen satse på kortvarige og enkle projekter, så de i landsbyen kan se hurtige og brugbare resultater. 
 
Projekt 3. Drivhus projekt
Formålet med at oprette grøntsagsproduktion i små drivhuse er at skabe nye jobs til de unge og at øge den lokale produktion af fødevarer for dermed at forbedre landsbybeboernes helbredstilstand. Fra andre rigere dele af Nepal er det set at der kan dyrkes grøntsager som kål, blomkål, forskellige slags spinat, gulerødder m.m. i simple drivhuse.
Planlægningen er opstartet i vinteren 2019. Der planlægges indkøb af materialer til drivhusene og frø i hovedstaden Kathmandu samt transport op til landsbyen. Desuden planlægges anlæggelse af drivhusene samt såning og vedligehold.
Når første del af projektet er gennemført med succes, er det aftalt at udvide med flere drivhuse så flere familier i landsbyen kan få et drivhus.  
 
Projekt 4. Kokke- og hygiejneuddannelse.
Kokkeuddannelsen har til formål at uddanne de unge så de kan få et job i de lokale tehuse. 
Første del er en grundlæggende kokkeuddannelse der deles op i to uger for piger og derefter to uger for drenge. Kurset målrettes primært mod de unge der er gået ud af den lokale skole efter 5 klasse. Når kurset køres uden for turistsæsonen haves køkken faciliteter til kurset på et lokalt tehus. Kurset køres af en lokal kok der taler både tibetansk og nepalesisk. 
Anden del af uddannelsen er en syv dages officiel ’Cooking and Waiter Service’ uddannelse der afsluttes med et diplom. Denne uddannelse køres af turistorganisationen PATA Nepal Chapter. Uddannelsen udføres i SamaGaun. 
 
 
Tidligere projekter
 
Projekt 1. Solcelle projekt.
Efter jordskælvet i april 2015 blev 15 solceller indkøbt i Kathmandu. Landsbyen arrangerede selv transport op i bjergene til landsbyen. Her arrangerede de selv at solcellerne blev korrekt monteret på hustagene og den videre vedligeholdelse af udstyret klares også lokalt.  
 
Projekt 2. Dunjakke projekt
SamaGaun har en større del ældre tibetanske flygtninge uden familie og de har meget svært ved at klare sig under den strenge vinter i bjergene. De fik udleveret 72 varme dunjakker så de dermed bedre er i stand til at klare de praktiske gøremål under den hårde vinter. 

Projektinformation

Projektnummer

Projektnummer: 415

Opdateret:
20. januar 2019 kl. 12:07

Projektansvarlig

Henrik Heinze er projektansvarlig. Send en mail til Henrik Heinze

Medlemmer

 • Bjørn Rasmussen
 • John Christensen

Status

Projektet er åbent for nye deltagere